19 de març 2015

Crema de Sant Josep o crema catalana



Crema de Sant Josep, crema catalana o crema cremada. Unes postres que ja apareixen al receptari medieval el Llibre de Sent Soví i per tant, considerades unes de les més antigues d'Europa. 

Ingredients per a 4 persones:

  • 500 ml de llet sencera
  • 75 grs de sucre 
  • 4 rovells d'ou
  • 15 grs de farina de panís (maizena)
  • Pell de llimona
  • Canyella en rama
  • Sucre per cremar


Elaboració
Feu una infusió amb la llet, el sucre, la canyella i la pell de llimona. Deixeu reposar fins a l'endemà, d'aquesta manera agafarà més els gustos dels aromatitzants.

Poseu a escalfar la llet i mentres, bateu els rovells. Quan estiguin ben batuts, afegiu la farina de panís i remeneu bé. Afegiu una mica de la llet per disoldre bé la mescla i evitar que es facin grumolls.
Aboqueu la resta de la llet. Ho passeu tot per un colador i ho poseu al foc a potència suau i deixeu, sense deixar de remenar, que la crema agafi consistència. Tingueu en compte que la crema no ha de bullir.
Repartiu en recipients, tapeu amb paper film per evitar que es faci crosta i deixeu refredar. Guardeu a la nevera, ja que s'ha de consumir fresqueta. 
Al moment de servir, poseu una mica de sucre al damunt i cremeu-lo amb una pala o amb un bufador.

Nota: l'altre dia vam escoltar a la ràdio que el pastisser Oriol Balaguer explicava que alguna vegada, quan feia crema, enlloc de barrejar el sucre directament amb la llet, primer el feia caramel, perquè li deixava un gust especial. Nosaltres ho hem fet així. Hem posat el sucre en un cassó a foc molt suau i l'hem deixat fins que ha agafat un color avellana torrada. L'hem retirat del foc i hem afegit la llet, la canyella i la llimona, amb molt de compte de no esquitxar-nos. Ho hem tornat a posar al foc i l'hem deixat fins que quasi ha arrencat el bull, mentre el caramel s'ha desfet integrant-se completament amb el líquid i donant-li a la llet un color torradet.



  • .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada