27 de gen. 2015

Pollastre a la catalaneta



Aquesta recepta està publicada al llibre La teca, la veritable cuina casolana de Catalunya de l'Ignasi Domènech (1874-1956), un clàssic de la bibliografia gastronòmica catalana editat per primer cop l'any 1924 i del que ha se n'han fet 19 edicions. 

Tot i que l'estructura del llibre no és massa clara, ja que en algunes receptes no s'especifiquen clarament ni les quantitats ni els passos de la seva elaboració, val la pena tenir-lo en compte perquè hi trobarem receptes tradicionals de la cuina catalana així com diversos consells i curiositats.

En aquesta recepta el protagonisme el tenen les espècies i sobretot la incorporació de la canyella, una espècie que s'ha utilitzat molt en plats salats de la cuina catalana (sobretot en l'època mediaval) i que en els últims anys hem anat reservant per aromatitzar plats dolços.

Us sorprendrà l'aroma delicat de les espècies que emplenarà la vostra cuina mentre prepareu aquesta recepta.

Ingredients:
  • 1 pollastre tallat a trossos
  • 1 branqueta de frígola
  • 1 branqueta de romer
  • 2 o 3 grans d'all
  • 1 fulla de llorer
  • 8 0 9 grans de pebre negre
  • 1 culleradeta de cafè d'orenga 
  • 1/2 culleradeta de cafè de canyella en pols
  • 1 copa de vi ranci
  • 1 ceba grossa
  • 2 tomàquets madurs (mida petita)
  • Oli, farina i sal

Per a la picada:
  • 1 gra d'all
  • 10 ametlles torrades
  • 10 avellanes torrades
  • 1 carquinyol (opcional)


Elaboració:
Saleu el pollastre i enfarineu-lo lleugerament. Poseu una cassola al foc amb oli d'oliva i enrossiu el pollastre i reserveu. Per al rostit també podeu utilitzar a part de l'oli una mica de sagí.
Coleu l'oli de la cassola per treure restes de farina, torneu a posar la casola al foc amb una mica d'aquest mateix oli (no poseu tot el sobrant, per evitar que quedi oliós).
Torneu a posar el pollastre a la cassola, afegiu les espècies: frígola, romer, alls sense pelar, grans de pebre, llorer, orenga i canyella. Doneu un parell de voltes i tot seguit afegiu la ceba trinxada.
Deixeu que la ceba agafi color i incorporeu el tomàquet. Quan sigui cuit, afegiu la copa de vi ranci. Deixeu que evapori una mica l'alcohol i afegiu una mica d'aigua, dependrà de la mida del pollastre, però amb un parell de copes d'aigua n'hi hauria prou. 
Tapeu la cassola i deixeu coure a foc suau durant 25/30 minuts. 
Mentres prepareu la picada. Passat el temps de cocció indicat, afegiu la picada a la cassola, remeneu i rectifiqueu de sal. Deixeu coure uns 10 minuts més. 
El temps de cocció és orientatiu, ja que dependrà de la mida dels trossos de pollastre.

En el nostre cas hem afegit uns bolets secs, que prèviament hem tingut durant una hora o hora mitja amb remull. També podeu acompanyar d'unes patates fregides o unes carxofes.




2 comentaris:

  1. Aquest pollastre amb les especies i tot plegat és una meravella! T'he vist al Mytast i he vingut a convidar-te, jo també tinc un bloc i ara estem sortejant un lot de productes Castey valorat en 160€, t'animes a participar? M'encantaria comptar amb tu! Tens tota la informació aquí http://lesreceptesquemagraden.blogspot.com.es/2015/01/1-any-del-bloc-i-concurs-1-ano-de-vida.html
    Una abraçada!

    ResponElimina
  2. Doncs sique deu quedar molt gustós i aromàtic! Sembla molt bo
    Marta

    ResponElimina