10 de des. 2013

Arròs amb botifarra negra i carxofa


Aquest passat dissabte, vam anar a la XV Festa de l'oli de La Fatarella. Vam arribar a aquest municipi de la Terra Alta al voltant de les 11 del matí i, tot i que la fira durava tot el cap de setmana, ens vam trobar que moltes parades encara estaven per muntar. Suposo que el motiu és que la inauguració oficial no es va fer fins dissabte la tarda i la majoria de visitants s'esperava per a diumenge, sobretot perquè aquest dia és quan estava previst fer l'esmorzar popular amb la tradicional clotxa.

De tota manera, això ens va suposar un avantatge: ens va permetre passejar pels carrers empedrats del poble amb molta més tranquil·litat, aturant-nos per observar millor els "perxes" (trams de carrers que estan coberts per bigues de fusta i arcades de pedra), les restes de l'antiga muralla que protegia la vila, símbols i inscripcions esculpits en pedra, com ara la Creu de Sant Joan, visitar l'església renaixentista de Sant Andreu, amb façana d'estil barroc.


  • .


En sortir de l'església, vam entrar a la carnisseria Cal Carnisser per comprar entre altres embotits, la botifarra negra que hem emprat per prepar l'arròs d'aquest post. Al carrer de Santa Ubaldesca, vam trobar el Forn de Baix, on vam comprar un "barrot", una barra de pa de farina de blat amb una forma singular, cuit en un forn de pedra on es treballa amb foc directe; també vam comprar un licor d'avellanes casolà. A l'aparador del forn també hi havia coca d'avellanes, pastissets, coques fines, corassons, capcetes, coca de maçana, ...


Abans de marxar, vam tornar a passar per l'estand de la Cooperativa Agrícola Sant Isidre de la Fatarella, per comprar una garrafa d'oli arbequí, que comercialitzen sota el nom "Raig d'hivern" i un formatge d'ovella "Serra del Tormo", elaborat per un petit productor de la Torre de l'Espanyol.

Vam marxar de la Fatarella cap a Vilalba dels Arcs, on després de passejar pel poble (no vam poder comprar vi perquè passaven pocs minuts de la 1 del migdia i la Cooperativa i altres cellers ja havien tancat), vam dinar a l'Hotel-Restaurant Nou Moderno


  • .














La Fatarella i Vilalba dels Arcs, dos pobles de la Terra Alta que us recomanem visitar.

I ara, la recepta:

Ingredients (2 persones):
  • 250 grs de costella de tossino
  • 1/2 ceba
  • 1 primentó verd del tipus italià
  • 1 tomàquet de penjar
  • 1 culleradeta de pebre roig
  • 2 dents d'all
  • 3 carxofes
  • 1 grapat de rossinyols secs
  • Unes rodanxes de botifarra negra
  • 200 grs d'arròs de la varietat Bahía
  • 1 litre de brou de pollastre o aigua*

*Tingueu en compte al posar l'aigua per coure l'arròs, el tipus de recipient que utilitzeu per a coure'l, com més gran, més líquid s'evaporarà. Al preparar arròs sec, a casa, ens agrada fer-lo amb una paella gran, per a que quedi una capa fina d'arròs, per això ens fa falta més líquid que si ho fessim en una paella més petita.

Elaboració:
Sofregiu la costella amb una mica d'oli. Quan sigui rossa, afegiu la ceba i el primentó trinxat. Deixeu que agafi color i afegiu l'all trinxat i el tomàquet (on haureu barrejat una culleradeta de pebre roig, així no hi haurà perill de cremar-se).
Deixeu que el sofregit es faci a poc a poc, si fes falta, podeu afegir una mica de brou o aigua, per evitar que es cremi.
Mentres, netegeu i talleu les carxofes. Afegiu-les al sofregit juntament amb els rossinyols secs (que prèviament haureu hidratat amb aigua). Doneu unes voltes i afegiu l'arròs. Sofregiu-lo durant dos o tres minuts i tot seguit afegiu el brou o l'aigua ben calenta.
Deixeu coure a foc fort durant 5 minuts i després baixeu la potència a moderada. En aquest moment, poseu les rodanxes de botifarra negra. 
Deixeu coure fins que l'arròs estigui al punt. La varietat bahía normalment te una cocció d'entre 12-13 minuts i un cop el foc apagat, s'ha de deixar reposar 3-4 minuts.

Que vagi de gust!

  • .



1 comentari:

  1. Amb botifarra negra....quina passada!!! A mi em faria mal!!! Magnífic arròs! Petons!

    ResponElimina