2 de maig 2013

Arròs a la cassola amb escamarlans i cloïsses


Ahir vam aprofitar l'1 de maig per visitar la Fira de la Terrissa de la Galera, que enguany arriba a la 20ena edició amb un èxit de participació, tant d'expositors com de visitants, més que assolit.
Durant molts anys ha estat per a nosaltres una visita obligada, malgrat que en els darrers dos anys i per diferents motius, no vam poder visitar-la.
Per aquest motiu en teníem ganes i el dia assolellat convidava a passejar. Vam arribar al voltant de les 11.30 h del matí i el pàrquing que habilita l'organització de la Fira ja es mostrava ben ple de cotxes, més altres que anaven arribant sense parar. 
Després d'un passeig pels carrers on es reparteixen les parades dels expositors, vinguts de diferents punts de l'estat espanyol, així com alguns del Marroc, Romania (país convidat), Itàlia, etc., per mirar de les artesanies que es mostraven, ens vam decidir a comprar una cassola de gres a Cerámica Granados, de Lucena (Córdoba).
Fa més de vint anys la meva mare ens va regalar unes safates per anar al forn de gres, que utilitzem molt sovint; m'agrada aquest material per cuinar al forn, ara calia provar quin era el seu resultat cuinant amb gas. Com per dinar teníem previst preparar un arròs amb escamarlans, de tornada de La Galera vam anar a la botiga de les Muscleres del Delta per comprar unes cloïsses, i cap a casa a estrenar la cassola.











El gres manté la temperatura molta estona, o sigui que cal fer com amb la vitroceràmica, tancar el foc un moment abans perquè continua la cocció durant uns minuts més. Per això l'arròs ens va quedar una mica passat per al nostre gust, ara ja ho sabem per a una altra vegada.

Ingredients per a 4 persones:
  • 325 grs d'arròs
  • 8 escamarlans
  • 500 grs de cloïsses
  • 4 o 5 cananes o calamarsons
  • 1 ceba petita
  • 1 troç de primentó roig
  • 1 all tendre
  • 1 nyora
  • 1 dent d'all
  • 1250 ml de brou de peix


Elaboració:
Poseu oli a la cassola i sofregiu la nyora i la dent d'all. Reserveu al morter per fer la picada. En el mateix oli enrossiu els escamarlans. Reserveru-los.
Feu el sofregit amb la ceba, el primentó roig i l'all tendre. Quan el sofregit estigui a punt, afegiu l'arròs, li doneu unes voltes i per últim les cananes o calamarsons tallats a trossos. Deixeu enrossir tot junt.
Afegiu el brou calent i deixeu coure a foc viu durant 5 minuts. Rectifiqueu de sal i abaixeu el foc.
Mentre, feu la picada amb la nyora i l'all. Afegiu una mica de brou per deixatar-la i paseu per un colador. Incorporeu la picada a l'arròs i deixeu coure fins que estigui a punt, en total uns 17 minuts.



1 comentari: