4 de març 2013

Baguettes rústiques







Aquest cap de setmana teníem ganes de fer pa a casa. Hem remenat per Internet buscant receptes i hem trobat un bloc molt interessant:  Ma Petite Boulangerie. Li hem agafat la recepta de les baguettes rústiques, que ara compartim amb vosaltres.

Ingredients:

Per a la massa mare:
  • 250 grs de farina de força
  • 175 grs d'aigua
  • 5 grs de sal
  • 5 grs de llevadura fresca

Per a la massa del pa:
  • la massa mare(uns 450 grs)
  • 900 grs de farina de força
  • 600 grs d'aigua
  • 18 grs de sal

Elaboració:
Barregem la sal amb la farina, fem un volcà i al mig posem la llevadura, afegim una mica d'aigua i la disolem. Acabem d'afegir l'aigua i barregem amb la resta de la farina. Treballem fins aconseguir una massa elàstica.

Posem la massa en un bol, tapem amb film transparent i ho guardem a la nevera tota la nit. Aquesta massa mare la podem guardar a la nevera fins a 48 hores.

A l'endemà barregem les quantitats indicades de farina i l'aigua de la massa de les baguettes. Treballem fins aconseguir una massa llisa. Deixem reposar la massa en un bol tapada amb un drap durant 30 minuts.

Passat aquest temps li afegim la massa mare que teníem guardada a la nevera i la sal. Ho amassem tot junt durant uns 10 minuts. Ha de quedar una massa llisa i elàstica.

Fem una bola i la posem en un bol enfarinat. Ho tapem amb un drap i ho deixem reposar 2 hores, fins que doble de volum.

Agafem porcions de la massa i li donem forma rectangular, de barra. Les posem en una llauna,  les espolsem amb una mica de farina, les tapem amb un drap i les deixem reposar durant 45 minuts o 1 hora.

Escalfem el forn a 200º i posem les baguettes a coure entre 35 i 45 minuts. Com no tenim forn de vapor el que fem és vaporitzar-lo amb aigua diverses vegades durant la cocció. També hi posem un recipient amb aigua. Això ajuda a que la crostra del pa sigui més cruixent. Quan la barres siguin cuites, les retirem del forn i les deixem refredar damunt d'una reixeta.

Amb les quantitats indicades han sortit 6 baguettes de mida mitjana. Per sopar ja n'hem tastat una, hem fet un entrepà de truita a la francesa. Les altres les hem guardat al congelador.


3 comentaris:

  1. oh, quina bona pinta, Núria! A veure si m'hi animo, també. Tot i que fer pa és llarg... veig que val la pena! Petons i bon dilluns

    ResponElimina
  2. Sí Marina, val la pena fer-lo. És fàcil però necessita el seu temps i precisament això és el que ens fa falta. Si treballes tota la setmana i el cap de setmana a més, tens algun que altre compromís, es fa una mica complicat. Però quan tens ganes de fer alguna cosa, sempre acabes trobant el temps. Si t'animes ja em diràs com t'ha sortit. Bona setmana!

    ResponElimina
  3. Tenen un aspecte fantàstic. Què bo que és el pa fet a casa!

    ResponElimina