24 de gen. 2013

Pa d'orenga




Hem elaborat aquest pa donant-li forma arodonida i plana, com si fos un tallat (un dels pans típics que s’elabora a les Terres de l’Ebre), encara que en aquesta recepta hem incorporat l’oli d’oliva i l’orenga.

Amb les mides indicades més avall hi surten dos pans grans. Un d’ells ja el vam tastar acabat de fer, per sopar, amb una mica de sobrassada i untat amb tomàquet i formatge fresc al damunt. 

El que va sobrar d'aquest primer pa el vam guardar per a l’endemà i val a dir que es va mantindre tendre durant els dos dies que va durar, no estava cruixent però la molla es va mantindre molt tova i gustosa.

L’altre pa el tenim guardat al congelador, un dia l’utilitzarem com si fos la base d’un coca. Li posarem tomàquet, tonyina, carxofes, salsitxes o el que tinguessim més a mà i tindrem un altre plat preparat.

Ingredients 
  • 1 quilo de farina de força
  • 600 ml d’aigua
  • 100 ml. d'oli d’oliva
  • 15 grs de sal
  • 20 grs de llevadura fresca
  • 1 grapat d’orenga


Elaboració:
Primer prepararem una massa mare: desfeu la llevadura amb una mica d’aigua tèbia, afegiu un polsim de sucre i una mica de farina, la necessària per fer una bola de massa.
Poseu-la en un bol, la tapeu amb film transparent i la deixeu reposar en un lloc càlid fins que dobli de volum.

Poseu la farina en un bol, afegiu la sal i l’orenga. Barregeu. Afegiu l’oli i l’aigua i la massa mare que teníem reservada. Treballeu la massa i si us fa falta,a fegiu una mica de farina, però no més de la necessària.
Aboqueu la massa al pedrís i treballeu-la durant 15 o 20 minuts.
Feu una bola amb la massa i guardeu-la en bol, tapeu-la amb film transparent i amb un drap i deixeu-la reposar durant unes 4 hores.
Passat aquest temps, dividiu la massa en dues o tres parts, depenent de la mida de les peces de pa que vulgueu obtindre.
Aplaneu, donant forma arrodonida i poseu en una llauna de forn. Feu uns talls amb un ganivet ben esmolat. Tapeu amb un drap i deixeu reposar un parell d’hores més.

Escalfeu el forn a 190/200º i quan estigui calent, introduiu la llauna amb el pa, abans però, ruixeu-lo amb aigua, amb l’ajut d’un vaporitzador o bé, pinteu amb un pinzell.

Per facilitar la cocció, poseu un recipient amb aigua freda al forn. Deixeu coure durant 25/30 minuts, depenent del forn. Sabreu que és cuit, quan colpegeu el pa i us soni a buit, o bé, enclaveu un punxó (jo utilitzo uns que tinc per fer pinxos que són d’acer inoxidable) i si surt net, és que el pa està cuit.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada